Tarihi Hoca Hasan Hamamı’nda Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Elazığ Belediyesi’nin, medeniyetlere ev sahipliği yapmış Harput’u hak ettiği değere kavuşturmak ve kültür turizmine kazandırmak amacıyla başlattığı çalışmalar devam ediyor.

Tarihi Hoca Hasan Hamamı'nda Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor
Elazığ Belediyesi’nin, medeniyetlere ev sahipliği yapmış Harput’u hak ettiği değere kavuşturmak ve kültür turizmine kazandırmak amacıyla başlattığı çalışmalar devam ediyor.
PAYLAŞ

Bu kapsamda Harput’un girişinde bulunan yüksek ve görkemli kubbesiyle dikkat çeken 387 yıllık tarihi Hoca Hasan Hamamı’nda başlatılan kazı çalışmaları sürdürülüyor.

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: “HAMAM MÜZESİ OLARAK TURİZME KAZANDIRACAĞIZ”

Göreve geldikleri günden itibaren UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne giren Harput’a ayrı bir ehemmiyet gösterdiklerini belirten Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Harput’un tarihi misyonuna yeniden kavuşması ve geleceğe taşınması için gerekli adımları attıklarını kaydetti.

Osmanlı mimarisiyle 1632-1634 yıllarında inşa edilen tarihi Hoca Hasan Hamamı’nın restore çalışmalarıyla yeniden gün yüzüne çıkarılacağını ve  “Hamam Müzesi” olarak turizme kazandırılacağını belirten Başkan Şerifoğulları, gelinen aşamaya ilişkin şu açıklamalarda bulundu;

“Uzman ekiplerin titizlikle gerçekleştirdiği kazı çalışmaları neticesinde hamamın eyvan, halvet, ılıklık ve sıcaklık bölümlerindeki çalışmalar tamamlanmış durumda. Bu bölümlerin özgün kodlarına ulaşıldı. Yapının aslına uygun kodlarının revize edilmesi için de rölöve projesi çizim çalışmalarına başlandı. Yapıdan alınan sıva ve harç örneklerinin analizleri doğrultusunda hamamın restorasyon işlemleri gerçekleştirilecek. Yapının ayakta kalan, soğukluk kısmı olarakta ifade edilen bölümün beden duvarlarında ise güçlendirme çalışmaları devam ediyor. Yapının özüne uygun olarak sürdürülen restorasyon çalışmaları inşallah önümüzdeki yıl tamamlanacak. İlim ve irfan merkezi Harput’umuz, mezarlıklar şehri olmaktan çıkıp geçmişte olduğu gibi yeniden bir yaşam merkezi olacak. Tarihi yapısı, manevi kimliği, kültürü, sanatı, sosyal alanları ve mutfağıyla geleceğin turizm merkezleri arasında yeniden yerini alacak.”