Harput’un Fethi Paneli

17 Ekim 2017 Salı 07:42 Harput’un Fethi Paneli Elazığ Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ve geleneksel hale getirilen Harput'un Fethi Etkinlikleri devam ediyor. Gündüz Harput Sarahatun Meydanı'nda düzenlenen etkinlerden sonra akşam da ‘Bir Medeniyetin Yükselişi Harput’ paneli düzenlendi
Elazığ Belediyesi ile Kent Konseyi tarafından düzenlenen panel,  Kültür Park Mamurat-ül Aziz Salonu’nda hemşerilerimizin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Harput’un fethedilişinin 932. yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen panele Elazığ Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Murat Ergen, Belediye Başkan Yardımcıları Mashar Ayaz ve Abdulhakim Aydın, Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Müdürü Mehmet Karaaslan, Memur-Sen İl Temsilcisi İbrahin Bahşi, Harput-Der Başkanı Prof. Dr. Eyüp Bağcı, STK temsilcileri, Kent Konseyi Kadın meclisi Başkanı Ayşe Keskin ve yürütme kurulu üyeleri, Şehit Polis Fethi Sekin'in Babası Mehmet Zeki Sekin ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Harput’un tarihi ve kültürel yapısı ile arkeolojik kazı çalışmalarının konuşulduğu programın açılış konuşmasını Elazığ Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Murat Ergen yaptı. Gerçekleştirdikleri çalışmaların Elazığ kültürüne katkı sağladığını belirten Ergen konuşmasında şu ifadeleri kaydetti:
“Harput’un manevi değerinin ön plana çıkarılması kent konseyimizin öncelikleri arasındadır. Elazığ Belediyesi ile kent konseyimiz bu anlamda ortak projeler gerçekleştirmektedir. Yapacağımız her çalışma ve atacağımız her adım Harput’un gelecekte daha güzel, daha yaşanabilir, daha kaliteli bir kent olması bakımından çok önemlidir” dedi.
Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz'ın talimatları ile Harput'un Fethi Etkinliklerini iki yıldan beri kutladıklarını belirten Elazığ Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mehmet Karaaslan, bu toprakların vatan olmasında mücadele eden atalarımıza çok şey borçlu olduklarını ifade etti.
Panele konuşmacı olarak katılan Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimsel Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Aslantaş ise Harput’un, Suriye, Mezopotamya ve Orta Anadolu’daki toplulukların dikkatini çektiğini çünkü çok değerli tarihi eser ve maden yataklarının bulunduğu bir bölgede olduğunu belirtti.
Harput Kültürü’nün, Azerbaycan’dan Harput’a Urfa’dan Kerkük’e kadar uzanan bir coğrafyayı barındırdığını belirten Yrd. Doç. Dr. Naci Onur ise aynı ezgi, eser ve kültürel yapıya sahip olduğumuzu söyledi.
Elazığ ve Kahramanmaraş’ın ortak bir kültüre sahip olduğunu belirten Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç ise konuşmasında Harput tarihinin genel tarihimiz içerisinde özel ve geniş bir bölüme sahip olduğunu kaydetti.
Harput’ta yürütülen arkeolojik çalışmalar hakkında konuklara önemli bilgiler veren Harput Kazı Çalışmaları Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç da yaptıkları çalışmalarda çok hassas davrandıklarını ve günümüze ışık tutan birçok eseri ortak mirasımıza kazandırdıklarını belirtti.
Program, konuşmacıların Harput’un tarihi ve kültürel yapısı ile barındırdığı medeniyetler hakkında önemli bilgiler aktarmasının ardından yine Harput kültüründe önemli bir yere sahip ‘Kürsübaşı’ etkinliği ile devam etti.

Hizmet Kategorisi Sosyal - Kültürel Hizmetlerİlgili Müdürlük Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü