ELAZIĞ BELEDİYESİ ÇEVRESEL YATIRIMLARIYLA GELECEĞE KATKI SAĞLIYOR

18 Ekim 2016 Salı 18:24 ELAZIĞ BELEDİYESİ ÇEVRESEL YATIRIMLARIYLA GELECEĞE KATKI SAĞLIYOR Elazığ Belediyesi atıkların evsel atıklardan ayrı toplanarak, ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalarıyla şehrin geleceğine katkı sağlıyor
Çöpten Enerji Üretim Tesisi’nde çevresel açıdan büyük problemlere yol açan evsel atıklar sorun olmaktan çıkarılarak ekonomik değer kazandırılarak, 10 bin konutun enerji ihtiyacı karşılanırken, ambalaj atıkları da kaynağında ayrıştırılmak suretiyle toplanarak geri dönüşüme tabi tutuluyor. Çevreci bir anlayışı vizyon olarak benimseyen Elazığ Belediyesi, bitkisel atık yağların toplanması, atık pillerin toplanması, ömrünü tamamlamış lastiklerin toplanması gibi önemli çevresel yatırımlara yönelik çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürüyor.
AMBALAJ ATIKLARI YENİDEN DEĞER KAZANIYOR
Ambalaj atıkları (kağıt-karton, cam, metal, plastik, kompozit vb.) Elazığ Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün kontrolünde Kasım 2015’ten itibaren kaynağında ayrıştırılarak, toplanıyor. Elazığ Belediyesi mücavir sınırlarında, her ay 500 ton civarında toplanan ambalaj atığı, lisanslı firmalar tarafından geri dönüşüm sistemine kazandırılıyor.
Belirli program dahilinde marketler, okullar, kamu kurumları vb noktalarda ayrıştırılarak toplanan ambalaj atıkları toplama-ayırma tesislerine aktarılarak, geri dönüşüm sistemleri sayesinde ülke ekonomisine değer katılıyor.
AAYP (Ambalaj Atıkları Yönetim Planı) doğrultusunda başlatılan çalışmalarla, şehrin 38 mahallesinde atıkların kaynağında ayrı toplanarak geri dönüşüme sevk edilmesine yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmaları da hızla devam ediyor.
BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ
Temiz bir çevre için duyarlı çalışmalara imza atan Elazığ Belediyesi,  bitkisel atık yağların ekonomiye kazandırılması ve bu yağların doğaya vereceği zararların önlenmesi amacıyla başlattığı çalışmalarını da aktif bir şekilde sürdürüyor.
Şehir kanalizasyon şebekelerine, yeraltı tatlı su kaynaklarına, akarsu, göl ve denizlere ciddi zararlar veren atık bitkisel yağların lavabolara dökümü halinde kanalizasyon borularının tıkanmasına ve taşkınlarına sebep olarak, çevresel kirliliğe yol açıyor. Bitkisel atık yağların toplanması amacıyla şehrin pek çok noktasına yerleştirilen atık yağ toplama bidonlarında toplanan atık bitkisel yağlar, Belediye ekiplerince toplanarak, geri dönüşüme tabi tutulması sağlanıyor. Çevreye ciddi zaralar veren atık bitkisel yağların toplanmasına yönelik çalışmalarla toplamda 250 ton bitkisel atık yağ toplanarak, geri dönüşüme tabii tutuldu.
ATIK PİLLER EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR
Evlerde ve işyerlerinde kısaca hayatın her alanında kullanılan pillerin insan sağlığı ve çevre için ciddi tehlike oluşturması dikkate alınarak, hayata geçirilen atık pillerin toplanması çalışmalarına özellikle minikler önemli destek sağlıyor. Hava, su ve toprak kaynaklarını kirleterek, doğaya adeta zehir saçan atık piller, okul, market, kamu kurum ve kuruluşlarında oluşturulan noktalarda evsel ve diğer atıklardan ayrı olarak toplanarak,  içerisindeki metaller de sanayi kollarında değerlendiriliyor.
ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLER EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR
Elazığ Belediyesi iş göremez durumdaki lastiklerin kontrolsüz bir şekilde doğaya bırakılmasının ve çevresel kirliliğin önüne geçilmesi hedefiyle, atık lastiklerin geri kazanımı için de çalışmaları sürdürüyor. Atıl lastikler toplanarak, enerji tasarrufu ile yağ, kauçuk, çelik, tekstil gibi hammaddelerin korunmasına katkı sağlanıyor.
TEMİZ ÇEVRE, MUTLU GELECEK
Yürütülen çalışmalarla doğada yok olması yüzyıllar sürebilecek meteryallerin geri dönüşüme tabi tutulmasıyla hem doğanın korunmasına, hem de tabii kaynakların tükenmesinin önlenmesine katkı sağlanacağı gibi ülke ekonomisine de katkı sağlanıyor. Daha kaliteli bir şehir hedefi doğrultusunda çalışmalarına yön veren Elazığ Belediyesi. çevresel yatırımlarıyla da bu hedefine ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.
Elazığ Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, vatandaşların atıklara ilişkin olarak 153 Beyaz Masa hattı ile irtibata geçmeleri halinde ekiplerin o noktaya yönlendirilerek, atıkların toplanacağı kaydedildi.

Hizmet Kategorisi Çevre ve Sağlık Hizmetleriİlgili Müdürlük Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü