Elazığ Belediyesi’nden Dev Çevresel Yatırım

06 Haziran 2016 Pazartesi 16:40 Elazığ Belediyesi’nden Dev Çevresel Yatırım Elazığ Belediyesi’nin dev çevresel yatırımı Çöpten Enerji Üretim Tesisinin resmi açılış töreni, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi
Elazığ Belediyesi tarafından Dişidi, Çöteli, Üçağaç köyleri arasındaki 131,8 hektarlık alana yaptırılan ve 10 bin konutun elektrik enerjisini sağlayacak olan Çöpte Enerji Üretim Tesisi’nin açılış törenine, Vali Murat Zorluoğlu, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Tahir Öztürk ve Ejder Açıkkapı, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, Elazığ TSO Başkanı İdris Alan, Fırat Üniversitesi Rektörü Kutbeddin Demirdağ, ilçe ve belde belediye başkanları, kurum müdürleri ve davetliler katıldı.
Dünya Çevre Günü’nde böylesine önemli bir tesisi kısa sürede açmanın gururunu yaşadıklarını belirten Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “10 bin konutun enerji ihtiyacını karşılayacak ve fiilen çalışan tesisisin resmi açılış törenini gerçekleştiriyoruz. Böyle bir tesisi Dünya Çevre Günü’nde açmanın gururunu ve keyfini yaşıyoruz. Çevre bize atalarımızdan kalan miras değil, çocuklarımızın bize emanetidir. Dolayısıyla çevreyi korumaya yönelik her çalışma, gelecek nesillere bırakacağımız mirastır” diye konuştu.
Çöp toplamanın Belediyelerin ve şehirlerin en önemli problemlerinden biri olduğuna dikkat çeken Başkan Yanılmaz,
“Bu alan çok değil iki yıl önce etrafındaki köylerde yaşayan hemşehrilerimiz için yaşanmaz konumda bulunuyordu. Vahşi çöp depolama nedeniyle insanlar, bir rüzgar anında çöpten etkileniyor, kokusundan köylerde yaşanmaz bir durum oluşuyordu. Bugün ise yapılan çalışmalarla, bu çöp enerjiye dönüştürülüyor” dedi.
Tesis ve tesisin işleyişi hakkında bilgi veren Başkan Yanılmaz, şunları kaydetti: “Buraya gelen çöpler tartılıyor ve kayıt altına alınan çöpler boşaltma platformu üzerinden depolama sahasına alınıyor. Sahaya alınan atıklar oluşturulan çöp iskelesi üzerine serilerek çöp deposu sıkıştırma kompaktörleriyle sıkıştırılıyor. Bu sayede çöp deposu oluşturuluyor. Depoda oksijensiz ortamda çöplerin çürümesi ve metan gazının oluşturulmasına vesile olunuyor. Oluşan metan gazı delikli borular aracılığıyla toplanıyor ve ana boru üzerinden bin 400 kilovat saat kapasiteli içten yanmalı 20 silindirli motorlarda yakılarak bertaraf ediliyor. Motorların çalışması ile meydana gelen mekanik enerji, alternatör vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Üretilen elektrik enerjisi 2 bin kilovatlık trafo vasıtasıyla 34 bin 500 voltaj yükseltilip 4 buçuk kilometre uzunluğundaki enerji nakil hattıyla ulusal şebekeye aktarılıyor.”
Yakın bir zamanda ilçe belediyelerinin çöplerinin de bu tesiste bertaraf edileceğini dile getiren Başkan Yanılmaz, “Yapılan tesisten üretilen elektrik enerjisinin yüzde 35'i Elazığ Belediyesi'ne katkı payı olarak veriliyor. Bu rakam Türkiye genelinde rekordur. Firma aynı zamanda tesis alanının kirasını ödeyerek, depolama alanındaki işlerini de yapmaktadır. Elazığ buradan kazan, kazan, kazan'ı yaşamaktadır. Hem çevreyi korumaktayız, hem belediyemize katkı sağlamaktayız, hem yakındaki çevre illerinin çöplerini de buraya alacağız. Bu tesis aynı zamanda gelecekte yapılacak olan artı tesislerle birlikte bir entegre tesis olacaktır” diye konuştu.
Tesisin Türkiye'nin en modern tesislerinden biri olduğuna vurgu yapan Başkan Yanılmaz, “Elazığ'da bu tesisle birlikte yaptığımız hafriyat depolama alanları, yeni çöp toplama sistemleri çöpteki atıkların ayrıştırılarak toplanma sistemleriyle Elazığ'da çevreye olan katkımız artıyor, artmaya devam edecektir” dedi.
Vali Murat Zorluoğlu, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Tahir Öztürk ve Ejder Açıkkapı ise törende yaptıkları konuşmada tesisin Elazığ'a ve ülkeye katkı sağlayacağını belirterek hayırlı olması temennisinde bulundular.
Açılış töreninin ardından protokol üyeleri Çöpten Enerji Üretim tesisini gezerek, bilgi aldılar.

Haber VideosuHizmet Kategorisi Çevre ve Sağlık Hizmetleriİlgili Müdürlük Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğüİlgili Etkinlik Çöpten Enerji Üretim Tesisi Açılışı