5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Elazığ Belediyesi’nden Dev Çevresel Yatırım

03 Haziran 2016 Cuma 16:05 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Elazığ Belediyesi’nden Dev Çevresel Yatırım Elazığ Belediyesi’nin dev çevresel yatırımı Çöpten Enerji Üretim Tesisinin resmi açılış töreni, 5 Haziran Pazar günü, saat 14.00’da gerçekleştirilecek
Tesiste çevresel açıdan büyük problemlere yol açan evsel atıklar, sorun olmaktan çıkarak ekonomik değer kazanıyor.
BELEDİYE BÜTÇESİNDEN TEK KURUŞ HARCAMA YAPILMADI
Dişidi-Çöteli-Üçağaç köyleri arasındaki 131,8 hektar yüzölçümüne sahip Katı Atık Düzenli Depolama Sahasında, Belediye bütçesinden hiç harcama yapılmadan yap-işlet-devret modeliyle kurulan Çöpten Enerji Üretim Tesisinde, ciddi bir çevresel kirliliğe neden olan çöpler, düzenli depolama alanlarına aktarılarak, enerji üretimi sağlanıyor.
Yer teslimi 9 Eylül 2014’te gerçekleştirilen tesisin kurulumu 8 Haziran 2015’te tamamlandı. Çalışmalar kapsamında tesiste 15 hatlık gaz toplama boruları döşenerek, enerji üretim santrali jeneratörleri ve trafo montajı gerçekleştirildi. Çalışmalar kapsamında Gaz Toplama Balonu Ünitesinin kurulumu ve enerji nakil hattı için de toplam 31 direk dikildi. Son olarak saha düzenlemesi, saha güvenliği, katı atıklarının üzerine örtü toprağı serilmesi gibi çalışmalar da tamamlandı.
DÜNYANIN FAVORİ ENERJİ YATIRIMI
Katı atık depolama sahasında toplanan çöplerden çıkan gaz depolanarak, 20 yıl süreyle elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Çöp içerisinde bulunan organik maddeler, oksijensiz ortamda bakteri faaliyetleri sonucu ayrışarak, metan gazını oluşturuyor. Oluşan gaz, çöp üzerine açılan yatay ve dikey kuyulara döşenen gaz toplama boruları yardımıyla vakumlanarak, toplama istasyonuna getiriliyor ve ön arıtımı yapılan çöp gazı daha sonra basınçlandırılarak, gaz motorlarına gönderiliyor. Gaz motorları ise yakıt olarak çöp gazını kullanarak, elektrik üretiyor.
ELAZIĞ BELEDİYESİ FARKINI ORTAYA KOYDU
Elazığ Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ihalede oluşturulan koşullarla Türkiye’de benzer tesislerle kıyaslandığında çok önemli avantajlar elde edildi. Elazığ Belediyesi projeyle Türkiye’de emsallerine oranla bir rekora imza atarak, 20 yıl süresince ciro üzerinden yüzde 35 kazanım elde edecek. Yine ihale şartları doğrultusunda Elazığ Belediyesi ilgili firmadan yıllık saha kira bedeli alacak. Ayrıca diğer şehirlerde yapılan ihalelerden farklı olarak mevcut sahanın rehabilitasyonu ve tesisin yıllık işletim bedeli de ilgili firma tarafından karşılanıyor.
TESİSTE GÜNLÜK 10 BİN KONUTUN ENERJİ İHTİYACI KARŞILANIYOR
Günlük 350 ton atığın depolandığı tesiste, günlük 10.000 konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak, enerji üretimi gerçekleştiriliyor. Dünyada ‘yeşil enerji’ olarak tanımlanan metan gazından enerji üretimi sayesinde, çöp sorun olmaktan çıkarak, ekonomik bir değer kazanıyor.
TESİS ÇEVRESEL AÇIDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Çöpten enerji üretim tesisi çevresel açıdan da şehir için büyük önem taşıyor. Projeyle, zararlı gazların doğaya salınması engelleniyor. Vahşi depolama sisteminden düzenli depolama sistemine geçilen alanda, çevre ve peyzaj düzenleme çalışmaları da gerçekleştirilecek. Daha önce ciddi çevresel kirliliğin oluştuğu ve yayılan kötü kokularla pek çok soruna yol açan çöp sahası, bir piknik alanı olarak düzenlenecek.
Çöp sahasında açığa çıkacak metan gazının kontrol altına alınıp yakılmasıyla tesiste, elektrik üretiminin yanı sıra, yakma sırasında açığa çıkacak ısı kullanılarak da seracılık faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Hizmet Kategorisi Çevre ve Sağlık Hizmetleriİlgili Müdürlük Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü